keskiviikkona, kesäkuuta 27

Arkipäivä

Kaksi bisnesmiestä. Krapulainen mies. Kaksi miesturistia. Dementoitunut mummo ja saattaja. Puhelias mummo. Tuoreita donitseja. Auton pettämä eläkeläispariskunta. Näkövammainen mies. Kaksi bisnesnaista. Näkövammainen mummo. Äiti ja poika. Kaksi bisnesmiestä. Autoton eläkeläispariskunta.

Kaksi lähtöä oli vielä mutta niitä en muista, yllättävän mukava kesäpäivä.

lauantaina, kesäkuuta 23

KKK

Kolme Kovaa Kundia poistuu erään maahanmuuttajan ravintolasta huudellen rasistisia nimityksiä ja naureskellen. Urheita miehiä, oikeita isänmaan toivoja nämä arviolta kolmikymppiset kovikset joita saan kohta ilokseni kuljettaa.

Autossa herrat tirskuvat keskenään kuin pikkutytöt. Kehuvat syömiään pizzoja ja omaa rohkeuttaan.

- Kyllä mokkakikkeliä varmaan ihmetyttää kun se etsii kaukosäädintä!

Kuski ei ymmärrä mistä miekkoset puhuvat. Matka päättyy ja kyyti maksetaan, isänmaallinen retkikunta nousee junaan.

Ajaessaan takaisin taksiasemalle kuljettaja löytää penkin välistä hieman kolhiintuneen television kaukosäätimen...

Täydellinen taksikuski

Vaikka otsikosta voisi muuta päätellä, niin tämä merkintä ei ole luku elämänkerrastani.

--------------------------

- Siis se XX:n kuski oli niin HOT! Mikähän sen nimi oli? Anna mulle sen numero! No kyllä sä tiiät, kaikki taksikuskit tuntee toisensa...

Naisasiakas oli silmittömän ihastunut aiemmin kohtaamaansa kuljettajaan. En tietenkään voi antaa kenenkään nimeä tai numeroa asiakkaalle ilman lupaa, mutta asia järjestyi kun lupasin toimittaa hänen numeronsa kyseiselle kuljettajalle heti kun näen.

Tarina ei kerro miten juttu jatkui tästä eteenpäin...

sunnuntaina, kesäkuuta 17

Kuljetuspalvelun syvin olemus ja huonosti käyttäytyvät naiset

Edellisessäkin jutussa tuli sivuttua taksikyydin hintaan sisältyvän palvelun syvintä olemusta; mitä kyytihintaan todellisuudessa sisältyy? Erilaisten käsitysten perusteella asiakkaat voidaan jakaa kahteen luokkaan.

Useimmat asiakkaat ymmärtävät, että taksi on kuljettajan työpaikka ja kuljettaja on aivan tavallinen ihminen jolla on jopa ihmisarvo. Kuljettajan tehtäviin kuuluu ajaa autoa asiakkaan haluamalla reitillä ja auttaa mahdollisten matkatavaroiden purkamisessa ja lastaamisessa. Kuljettajan kanssa voi keskustella kuin tavalliset ihmiset, vaikka sitten kysymällä käytettävän ajoneuvon omistussuhteesta tai illan kysyntätilanteesta.

Jotkut harvat taas ovat sitä mieltä, että "koska matka on niin kallis" he saavat tehdä autossa mitä haluavat eikä kuljettajalla ole mitään oikeutta huomauttaa asiasta. Jos kuljettaja avaa suunsa, niin sen saa tehdä vain asiakkaan mukahauskoille kännijutuille nauraakseen. Sattuipa taas pitkästä aikaa tämän sortin edustaja viereen istumaan...

-------------------------------------

Keski-ikäisen seurueen enemmistö käyttäytyy fiksusti, mutta etupenkkiläisellä on jäänyt kapakkatoiminto päälle hänen kerratessaan illan tapahtumia takapenkkiläisille. Hän huutaa korvaani niin että sylki lentää, tönii minua toistuvasti roikkuessaan etuistuinten välissä ja huitoo käsillään häiriten ajamistani. Hetken aikaa mulkoiltuani murhaavia katseita (jotka ainakin takapenkkiläiset varmasti huomasivat) pyydän ystävällisesti tätä viehättävää naishenkilöä olemaan huutamatta minun korvaani.

Asiakas hiiltyy totaalisesti kainosta pyynnöstäni ja kertoo olevansa sitä mieltä, että koska taksikyyti on niin kallista ei kuljettajalla ole oikeutta vaatia asiakkaalta mitään - ei edes normaaleja käytöstapoja. Tai jos vaatii, niin hänkin vaatii komeamman kuskin jolla on lyhyempi nenä! Tarjoudun tietysti mielelläni tilaamaan toisen, komeammalla kuskilla varustetun auton, mutta lopulta hän vaatii tietoonsa nimeäni ja aikoo soittaa poliisin! Ihmettelen kyllä mitä hän olisi virkavallalle sanonut, mutta näin hän minua uhkaili. Annoin tietysti mielelläni hänelle kuitin josta löytyvät valituksessa tarvittavat auton ja kuljettajan tunnistetiedot ja jopa kehotin soittamaan 112 jos siltä tuntuu, minulla kun ei ole mitään pelättävää tämän asian suhteen... Onneksi hän päätti jäädä ystäviensä luokse enkä joutunut nauttimaan hänen seurastaan pidempään. Toivottavasti edes hävetti kun pää selvisi.

----------------------------------------------

Alkuaikoina usko omaan tekemiseen ei vielä ollut kovin luja ja siedin kaikki humalaisten häiriköinnit hammasta purren, ajatellen että asiakas on aina oikeassa. Nyt kun kokemusta on jo vähän kertynyt enkä viitsi enää sietää kaikkea mahdollista huonosti käyttäytyviltä asiakkailta, tulee näitä konfliktitilanteita vähän turhankin useasti. Nuorisoa aina haukutaan, mutta minulla ainakin on ollut vain ja ainoastaan keski-ikäisiä häirikköasiakkaita. Olikohan tällekin rouvalle liian kova pala, että "tuollainen kloppi" vaatii alkeellisimpien käytöstapojen noudattamista?

Pitääpä sanoa seuraavalle tapaukselle, että minä vedän sitten maanantaina räkäkännit ja tulen huutamaan ja häiriköimään sinun työpaikallesi, kerrotko vielä missä olet duunissa?

Tai vaihtaa suosiolla alaa. Lupasin jo itselleni, että ensi kesänä en ota kesälomituksia taksissa, korkeintaan irtovuoroja sieltä täältä jos ei koulutusta vastaavaa työpaikkaa satu löytymään.

lauantaina, kesäkuuta 16

Rattirasisti

Rotuvähemmistöön kuuluva nainen ja samalle suunnalle matkaava valtaväestöä edustava mies ovat päättäneet jakaa taksin aamuyön ruuhkassa. Asiakkaiden sopimuksesta suuntaamme ensin naisen osoitteeseen.

Matkan puolivälissä viereeni istuutunut nainen alkaa ehdottelemaan mittarin pysäyttämistä, mutta en suostu. Ehdotukset voimistuvat kehotuksiksi, jolloin vastaan kysymällä tekisikö hän itse töitä alennuksella jos joku ventovieras pyytäisi? Vastaukseksi saan epämääräistä selittelyä ja korostetun teennäisiä anteeksipyyntöjä. Sama kitinä jatkuu kuitenkin koko matkan ja lopulta en enää jaksa olla ystävällinen vaan sanon, että voin toki pysäyttää mittarin vaikka heti, mutta silloin pysähtyy myös auto. Saan kuulla olevani kusipää ja rasisti.

Mittari käy perille asti ja nainen maksaa kyydin "en enää ikinä aja tällä taksilla" -uhkausten ja perinteisten haistattelujen kera. Vaikka tämä illan suosikkiasiakkaani ei sitä pyydäkään, tulostan hänelle maksukuitin ja kerron, että kuitista löytyvien tietojen avulla hän voi halutessaan valittaa työnantajalleni tai välityskeskukseen rasistisesta ja muutenkin keskimääräistä kusipäisemmästä rattimiehestä. Onhan se kuitenkin melko törkeää syrjintää, etten suostu antamaan kolmanneksen alennusta kyytihinnasta vaikka asiakas sitä vaatii.

--------------------------------------------

Rodulla, syntyperällä tai seksuaalisella suuntautumisella ei kokemukseni mukaan ole selkeää korrelaatiota henkilön maksukyvyn ja käytöstapojen välillä - pahimmat konfliktitilanteet ovat syntyneet aina niiden "tavallisen näköisten" känniääliöiden kanssa, mutta samassa suhteessa rotu- ja seksuaalivähemmistöistäkin löytyy rahattomia, aggressiivisia ja muuten vain hankalia kuten oheinen esimerkkikin paljastaa. Tämänkään asiakkaan ihonväriin en ollut kiinnittänyt mitään huomiota ennen kuin ensimmäinen "rasisti"-kommentti tuli päin näköä...

Loppuhuomautuksena vielä, että vaikka taannoin kirjoitinkin hieman negatiiviseen sävyyn esim. eräästä lähentelevästä homoseksuaalista, niin arkistosta löytyy samansävyisiä mainintoja myös lähentelevistä heteroista - taksiasiakas ostaa käyttöönsä kuljetuspalvelun istuessaan taksiin, ja kuljetuspalvelun hintaan ei sisälly oikeus hipelöidä kuljettajaa oman mielensä mukaan. Isot pojathan kyllä kertovat kopilla rasvaisia juttuja luvallisesta hipelöinnistä ja vähän muustakin, mutta se aihepiiri karkaa vielä kauemmas tämän jutun ydinalueelta.

Tutuille tai muuten mukaville asiakkaille voin pysäyttää mittarin esimerkiksi sopivaan tasasummaan lähellä osoitetta, mutta jos "heitä kympillä" -jauhantaa kuuluu saa mittarikin jauhaa viimeiseen asti.

perjantaina, kesäkuuta 15

Ihme ja kumma

Torstaiyö.

Vaikka vuorossa ei rahallisesti ollutkaan hurraamista, meni muuten yllättävän hyvin: kaikki asiakkaat olivat maksukykyisiä eikä kukaan alkanut muutenkaan hankalaksi. Koko vuoron aikana kyytiin tuli vain pari todella outoa tapausta, vaikka yleensä valtaosa tällaisen vuoron asiakkaista on niitä, joita kukaan ei oikeasti haluaisi ajaa.

Ehkä minun pitäisi pyrkiä karistamaan joitakin ennakkoluulojani tiettyjä ajovuoroja kohtaan.

maanantaina, kesäkuuta 4

Kielimuuri

Kuten jo parissa jutussa on tullut esille, ei kommunikaatio asiakkaan ja kuljettajan välillä aina pelaa. Vammaiskyydeissä on omat ongelmansa monien kärsimien puhevaikeuksien vuoksi, kännikaloilla liiallinen nesteen nauttiminen voi päästä turvottamaan kielen ja ulkomaalaiset puolestaan saattavat puhua englantia (tai muuta yhteistä kieltä) murtaen.

Eräs saksalainen herrasmies tuli kyydissäni kentältä hotelliin ja oli hyvin innokas keskustelemaan matkalla. Perinteiset luonnon ja sään ihastelut menivät rutiinilla, mutta siinä vaiheessa piti skarpata kun tajusin asiakkaan kysyneen jotain hyttysistä ja minun vastanneen moottorikelkoista...

Myös oma englantini oli kai ilmeisen epäselvää, koska mies ei vaikuttanut ollenkaan ihmettelevän vastaustani. Ehkä hän sitten ymmärsi sen "oikealla tavalla" väärin.

Laudatur

Tuoretta lippalakkiaan läpi yön juhlineita nuoria riitti vielä sunnuntain aamuvuoron ensi tunneillekin. Viimeisen ylioppilaan vein kotiinsa joskus seitsemän jälkeen, ja pitihän sitä kysäistä mitä jäi YTL:n jäljiltä käteen.

Tämä isänmaan toivo oli onnistunut hankkimaan yhden aivan oikean laudaturin todistukseensa. Pääsinpähän taas heittämään ikivanhaa ja muutenkin melko huonoa huulta kertomalla olevani kolmen ällän ylioppilas...

Ja ettei kenellekään jäisi epäselväksi, niin oikea rivi oli "Lukion Läpi Lukematta".