tiistaina, lokakuuta 2

Terveyssaarnaa yön pimeydestä

Bloggaaminen on jäänyt vähän vähemmälle kun koulun taas alettua on kaikenlaista pientä puuhasteltavaa sillä saralla... Muiden blogeja on kuitenkin tullut seurattua, varsinkin uudet tulokkaat Mennään Taksilla! ja toinen pohjoisen polkkaaja Tolpalla ovat viihdyttäneet ja herättäneet ajatuksia.

Mainitsemistani uusista tulokkaista J oli tehnyt saman huomion kuin minäkin; monella pirssarilla tupakka palaa ja useimpia savuttomia oheistuotteet häiritsevät. Tästä saankin oivallisen aasinsillan tähän Kauppalehden toimituksen päiväkommenttiin. Moniko tupakoinnin rajoittamiseen tyytymätön kehtaa vielä noiden lukujen jälkeen väittää, että tupakointi on jokaisen yksilön oma asia eikä yhteiskunnalla ole oikeutta sitä rajoittaa?

11 kommenttia:

Anomuumi kirjoitti...

Montakohan ihmistä kuolee huonosta ruokavaliosta tai vähäisestä liikunnasta johtuviin sairauksiin? Ehkäpä parasta olisi ottaa jonkunlainen mitta-asteikko, jonka mukaan veroprosentit määrättäisiin.

Esimerkiksi jos painoindeksi ylittää 20:n, niin veroon lisättäisiin 10 prosenttiyksikköä. Jos tupakoisi, niin saman verran. Ja jos käyttäisi alkoholia enemmän kuin pari mietoa viikossa, niin samat sanat.

Tästä olisi hyötyä sekä kansanterveydelle sekä valtiolle, sillä verotulot varmasti lisääntyisivät. Täten kaikki tämä raha voitaisiin käyttää johonkin hyödylliseen.

Yksi vaihtoehto olisi se, että kaikki maksaisivat omista terveydenhuoltokuluista eikä porukka pääsisi loisimaan tauteinensa muiden veronmaksajien lompakoille. Tällä tavalla verotaakkaa voisi jopa keventää ja näin nostaa ostovoimaa.

Jos tuolla tupakoivia ihmisiä sorsivalle linjalle lähetään, niin miksei voisi samalla laajentaa sitä kattamaan kaikkeen epäterveelliseen. Tällä hetkellä tuo homma kuulostaa vain ristiretkeltä tupakoitsijoita vastaan.

Itse tuohon linkkaamaasi artikkeliin vielä sen verran, että ei se viina kyllä aina tapa nopeasti. Sen voi huomata katsellessa jonkun lähiön keskustaa ja niitä paikallisia tenukeppejä, jotka ovat pyörineet seudulla jo vuosia.

Lopuksi vielä kiitokset uudesta blogivinkistä; en ollutkaan huomannut Tolpalla-blogia aikaisemmin.

tuurari kirjoitti...

Anomuumilla on hyvä pointti, en pitäisi yhtään pahana. Aika aktiivista kansalaisten kyyläystähän tuon toteuttaminen kyllä vaatisi, joten ehkä tämä nykyinen riittää näin aluksi...

Tupakoivien ihmisten sortaminen saa siksi minun siunaukseni, että se on kaikista epäterveellisistä elämäntavoista todennäköisesti se kaikkein eniten kanssaeläjien enemmistöä kiusaava. Toki myös liiallinen alkoholin käyttö saa paljon pahaa aikaan, mutta suomalaiset ovat kuitenkin sen verran janoista kansaa, että kieltolaki ei varmaankaan saisi kovin laajaa kannatusta kansanäänestyksessä. Tupakalla on sentään teoreettinen mahdollisuus tulla joskus lainsuojattomaksi, koska enemmistö väestöstä kuitenkin on savutonta.

Anonyymi kirjoitti...

Tupakoija ja juoppo maksaa oman hoitonsa aika moneen kertaan verojen muodossa valtiolle. Röökiaskista ja viinapullosta kilahtaa kerralla hemmetin iso osuus hinnasta valtion kassaan. Ihan turha siitä on enää yrittää enempää laskuttaa. Röökiaskin hinnassa oleva vero vielä toimii varsin hyvin. Mitä enemmän poltat, sitä suurempi todennäköisyys joutua hoitoon ja sitä enemmän maksat veroja.

Rasvaisen ruuan hintaan pitäisi laittaa samanlainen lisävero. Ohjaisi tehokkaasti ihmisten käyttäymistä, todennäköisesti valitset kaupassa sen halvemman ja rasvattomamman tuotteen.

Lihavuuteen liittyen vielä. Jos ihminen on omin haluin päästänyt itsensä liian lihavaan kuntoon, pitäisi eri liikennevälineiden hinnoittelukin perustua painoon. Kun olen tällainen kynäniska kukkakeppi, on koe reiluksi kun naapurin 130-kiloinen jaska maksaa taksista saman hinnan kuin minä. Miksi pitäisikään, kyllä se auto ainakin murto-osan enemmän kuluttaa kun tulee lisää painoa.

Lentokoneissa ero on vielä rajumpi. Konetta taivaalle hilattaessa jokaisella kilolla on merkitystä. Ja todella pulska kaveri vie vielä vieruskaverinkin tilaa. Perhana, ei muuta kuin ihmisten kuljettamiseen sama hinnoittelu kuin rahtiinkin. Tilavuus & paino.

Jos lihavuus johtuu sairaudesta, tms. tilasta, sitten tasahinnoittelu on ok.

Alceste kirjoitti...

Minä kehtaan kyllä.
Ainakin niin kauan kuin tupakkaa myydään avoimesti, eikä sitä ole laissa kielletty.

Anonyymi kirjoitti...

Miksi ei kukaan mittaa sitä mitä urheilijoiden loukkaantumiset maksaa yhteiskunnalle? Tuskin sanonta "Urheilija ei tervettä päivää näe."

Anonyymi kirjoitti...

.... on täysin perätön.

tuurari kirjoitti...

Niin, miksiköhän lapsia kannustetaan urheilun pariin tupakoinnin sijaan?

Hiljennytäänpä kaikki yhdessä miettimään sitä.

tuurari kirjoitti...

...ja miksikö muiden tupakointi vaivaa minua niin paljon? No itsekkäistä syistä tietenkin. Tunnen monta ihan hyvää tyyppiä jotka polttavat, enkä todellakaan toivoisi heille hidasta ja tuskallista syöpäkuolemaa.

Olisihan sitä melko tympeä katsella vierestä.

Anonyymi kirjoitti...

Pakko oli tulla kommentoimaan ihan näitä kommentteja:
"Tupakoija ja juoppo maksaa oman hoitonsa aika moneen kertaan verojen muodossa valtiolle." ja
"Röökiaskista ja viinapullosta kilahtaa kerralla hemmetin iso osuus hinnasta valtion kassaan."
Kyllä kyllä, valtio saa verotuloja, mutta kuka se kustantaakaan terveydenhuollon? Kunnat.
Ja sitäpaitsi näistä veroista saatava tulo ei todellakaan kata yksi-yhteen tulevia hoitokustannuksia.

Anonyymi kirjoitti...

Laskelmasta puuttuu täysin säästyneet eläkerahat. Yhteiskunnan kannalta on varmaankin huomattavasti halvempaa, että henkilö kuolee seitsemän vuotta etuajassa. Noh, matematiikkaa ei kannata harrastaa silloin kun se häiritsee omaa agendaa.

tuurari kirjoitti...

"Laskelmasta puuttuu täysin säästyneet eläkerahat."

Hyvä pointti. Paljonkohan tuollainen keskivertokansalainen saa eläkettä seitsemässä vuodessa?

Jos tupakointi aiheuttaisi nopean ennenaikaisen kuoleman olisi se varmasti valtiontalouden kannalta hyvin suositeltavaa, mutta siihen taitaa kuitenkin yleensä liittyä kohtalaisen pitkä sairastelujakso jonka mutupohjalla väittäisin maksavan enemmän kuin säästyneiden eläkerahojen verran. No, kuka kyllästyy ensimmäisenä mutuiluun ja lyö kovat laskelmat pöytään?