sunnuntaina, heinäkuuta 15

Vakioasiakkaita

Liisa ja Lasse (nimet muutettu) ovat mukava pariskunta joka käyttää taksia melko paljon. Elantonsa he saavat yhteiskunnalta ja kovastihan he näkevätkin sen eteen vaivaa; työnkuvaan kuuluu mm. pieniä petoksia, näpistelyä, väkivaltaa sekä juopottelua. Liisa on mm. uhannut tappaa minut parikin kertaa, varastanut työkaveriltani raharengin, jättänyt lukuisia kyytejä maksamatta (kuten esimerkiksi tässä tapauksessa kun kaipailin heittoistuinta Avensikseen) ja tietääkseni käynyt valtion täysihoitolassakin muutamaan otteeseen. Lassea en tuntenut ennen tätä iltaa, mutta muille kuskeille hänkin oli jo entuudestaan valitettavan tuttu.

Lasse istui kyytiin ja kertoi osoitteen jossa tiesin Liisan majailevan joten pyysin näyttämään rahaa. Sitä oli juuri ja juuri kyytimaksun verran joten ajoin perille hyvin varautuneessa olotilassa tarkkaillen miekkosen jokaista liikettä. Matkalla Lasse kertoo tehneensä monenlaista mukavaa yhteiskunnan hyväksi; kunnioitukseni tätä miellyttävää persoonaa kohtaan kasvaa hetki hetkeltä. Perillä hän poistuu autosta ja ilmoittaa maksavansa huomenna (vaikka rahaa olisi taskussakin). Lähden perään ja kehotan häntä maksamaan kyydin nyt, jolloin Lasse nappaa kuistin pöydältä Ajax-ikkunanpesusprayn ja uhkaa sillä minua:

- Jos soitat poliisin niin käy huonosti!

Kylläpä nyt pelottaa.

--------------------------------------------------

Pari tuntia myöhemmin Liisa on kyydin tarpeessa. Hän istuu autoon ja kertoo haluavansa erääseen kapakkaan, mutta kieltäydyn lähtemästä minnekään ennen kuin hänen rakkaan puolisonsa Lassen velka on maksettu. Liisa kutsuu minua mm. "kyrpäniskaksi" ja uhkaa soittaa poliisit. Rohkaisen häntä jälkimmäiseen, mutta pokka ei riitä puhelimen käyttämiseen vaikka hän sen jo taskusta kaivoikin. Ohjaan Liisan ulos autosta ja hän tilaa toisen auton joka ilmeisesti vei hänet perille.

Vielä aamuyöllä ajaessani tolpalle näen Liisan nousevan pienen seurueen kanssa taksiin. Ajan vierelle ja huikkaan ikkunasta työkaverille että takapenkin rouvalla olisi vähän maksuvelvoitteita suorittamatta. Liisa ja hänen ystävänsä alkavat esittää solvauksia ja uhkauksia, joten en viitsi hankaloittaa lajitoverin asemaa enempää ja kehotan häntä jatkamaan matkaa mikäli haluaa - minua ei oikeasti enää kiinnosta.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kolleega:

Miksi ihmeessä ajatte noita yhtään mihinkään taikka päästätte edes auton lähelle?

tuurari kirjoitti...

Kaikki kuskit eivät tunne kaikkia ongelmatapauksia.

Olenkin moneen otteeseen haaveillut monisteesta johon voisi kerätä kaikkien hankalien vakioasiakkaiden kuvat ja jakaa kurssilla, otsikkona "älä päästä kyytiin".