tiistaina, heinäkuuta 17

Taksiliitto, hoi!

"Reklamointia" -jutun kommenttiosastolla keskustelu siirtyi turvavyön käyttöön.

Tässä asiassa olisi Taksiliitolla kyllä kampanjan paikka. Suurin osa kansasta nimittäin luulee ihan tosissaan, ettei taksissa tarvitse käyttää turvavyötä. Jos sitten menet huomauttamaan asiasta niin olet niuho ja tiukkapipoinen, jos et puhu mitään niin saat pelätä mahdollisessa kolarissa/äkkijarrutuksessa takanasi istuvaa elefanttia. Suo siellä, vetelä täällä.

Pieni tarra kojelautaan olisi neutraali huomauttaja eikä maksaisi käytännössä mitään, ehkä tieto siitä sitten hiljalleen leviäisi?

Itse ajan vyötettynä melkein koko ajan, vain joissakin poikkeustilanteissa jätän vyön auki. Monet asiakkaat ihmettelevät ääneen ja seuraavat esimerkkiä jos huomaavat kuljettajan käyttävän turvavyötä, mutta useimmat eivät sitä huomaa eivätkä itsekään vaivaudu vyötä laittamaan. Fiksuimmat tapaukset vetävät vyön eteensä matkan ajaksi ja pitävät sitä käsin vastakappaleen vieressä "etteivät poliisit sakota"! Hei haloo..?

Nykyään saapuessani asiakkaan luo avaan vyöni ennen kuin hän istuu autoon. Ihmisellähän on luontainen tarve matkia, ja kuljettajan (uudelleen)vyöttäytymisestä kuuluva "KLIK" -ääni havahduttaa monessa tapauksessa myös asiakkaan huolehtimaan omalta osaltaan matkan turvallisuudesta.

Tottahan on, että takseille sattuu suhteessa ajokilometreihin vähemmän onnettomuuksia kuin muille, mutta entäs sitten kun se tilastomerkintä sattuu Sinun kohdallesi?

Juustokupu katolla ei anna tavalliselle perheautolle yliluonnollista suojaa.

7 kommenttia:

skandium kirjoitti...

Tosi fiksu kirjoitus! Aihe vaivaa myös itseäni säännöllisesti, ei viitsisi kaikille erikseen huomauttaa vyön käyttämisestä. Itse käytän vyötä aina - kuten taksikurssilla sanottiin, liikenne on paljon isompi uhka kuin asiakkaat. Nykyään olen ottanut sen linjan, että jos joku istuu taakseni ja matka on yhtään pidempi, pyydän ystävällisesti kiinnittämään vyöt.

Ihmeen hyvin asiakkaat ovat ottaneet pyynnöt vastaan, harva edes mutisee mitään vastalauseita. Vain kerran joku on ehdottomasti kieltäytynyt kiinnittämästä vyötä. Erään kännisen miesporukan äänetön tottelevaisuus yllätti ehkä eniten. Jos matkustajia on monia, niin usein joku puolustaa kuskin ehdotusta, mikä tietysti auttaa.

Se silti mietityttää asiakkaan kanssa kahdestaan ajellessa, että vaikka aikuinen ihminen on itse vastuussa tekemisistään, olisi kuljettajana erittäin ikävä olo, jos kyytiläiselle kävisi jotakin kolarin yhteydessä vyöttömyyden takia. Ja jos takapenkillä on kunnon känni päällä, voi miettiä, onko asiakas enää ihan kykeneväinen tekemään terveyteensä ja jopa henkeensä vaikuttavia päätöksiä vai tulisiko häntä ohjata siinä...

Taksiin tuli turvavyöpakko kaiketi joskus 80-luvulla, mihin nähden on erittäin outoa, että asiasta on säännöllisesti rehellistä epäselvyyttä.

Kirjoituksesi on niin naseva, että saanko liittää sen ehdotukseen, jonka ajattelin lähettää Taksiliittoon hyvästä tiedotuskampanjan aiheesta tai edes tarrojen painattamiseksi? Vaikka voisihan sitä itsekin väsätä pari lappua, jotka kiinnittäisi autoon siististi teipillä...

tuurari kirjoitti...

Muistaakseni 1.11.1987 oli tarkka päivämäärä, en jaksa juuri nyt tarkistaa mutta tuollainen mielikuva minulle on jäänyt kun sitä kerran Finlexistä tarkistin.

Epäselvyydet johtuvat varmaan julkisuudessakin hiljan esille nousseesta taksinkuljettajien vapaudesta olla käyttämättä vyötä asiakkaan kanssa. Mielestäni tämä pykälä on hyvä nykyisellään, joidenkin kyytien kohdalla on parempi ottaa riski ja jättää vyö auki...

Ole hyvä vain, tekstiä saa käyttää jos uskot siitä olevan hyötyä.

Anonyymi kirjoitti...

Meillä ( ei siis taksi ) on kotona sellainen selkeä käytäntö, auto ei liiku ellei kaikki ole vöissä. Koskee vieraita ja omia , ja kyllä murkkuikäisetkin laittaa kiinni kun vaihtoehtona on tosiaan pitkä kävely.
Voiko sitä käyttää kieltäytymiskeinona ajoon.. eli jos asiakas ei suostu vyöttämään itseään, ei tule kyytiäkään??
ja jos ratsataan, eikös se ilman vöitä oleva asiakas saa sakot?

taikis kirjoitti...

Mie oon sanonu et laittakeeha vyöt kiinni ni pispalan poijjaat on ilosia.. ylennsä ovat ne laittaneetkin. Pari kertaa on pitäny sanoa et auto ei liikahda ennenkuin vyöt kiinni. Juhlapäällä oleva sakki meinaan liikahtelee ilosesti tuolla tilataksin takapenkeillä.

Vanhemmat ihmiset muute automaattisesti sen vyön kiinni laittavat, sen oon huomannu. Itse käytän aina vyötä kun järkevää, ts. kännisakkia kuskatessa en sitä laita. koskaan kun ei näistä asiakkaista tiedä..

minna kirjoitti...

Se on kyllä jännä juttu toi taksi näin asiakkaan silmin. Ite käytän omassa autossani vyötä aina ja mukulat kans köytettynä, sama periaate ku edellisilläkin immeisillä, auto ei liiku ennenku vyöt kiinni. Jos unohdan, lapset osaavat ite jo sanoa, ettei mulla ole vyötä=)
Mutta ku tulen taksiin, ei tule mieleenikään laittaa vyötä, on se kummallista..Harvoin kyllä käytän taksia mutta ku sellaseen menen, kyllä jää vyö laittamati. Toivon, että ensi kerralla kohdalleni tulee takiautoilija, joka ei autoaan liikauta ennekuin olen köytetty. SIlloin kun taksiin menen, olen harvoin selvänä, vielä parempi, että olen kiinni. Jos tulee kolari, sammunut ruhoni pysyisi paikoillaan=)
Kiva lueskella ex-rovaniemeläisenä sun tekstejäsi=) Olen uusimaalla asuva pakolainen jo 13 vuotta.

Juha kirjoitti...

Muistaakseni joskus 90-luvun alussa oli takseissa tarroja, jossa muistutettiin turvavyön käytöstä. Olin koulukyydityksen piirissä, joten käytin taksia "ahkerasti" tuohon aikaan.

Kanadassa muutama vuosi sitten kuski ihmetteli suureen ääneen, ettenkö luoto hänen taitoihinsa, kun laitoin vyön kiinni. Laitoin vyöni vain kiinni alitajuisesti. No maassa maan tavalla.

Taksitar kirjoitti...

Kyllä Tampereella löytyy takseista tarroja joissa muistutetaan turvavyöstä. Näyttää vielä niin viralliselle että kai se ainakin liikenneturvan tekemä on.