sunnuntaina, heinäkuuta 1

Reklamointia

Taas niin tyypillinen viikonloppuyön tilanne. Osoite mukavalla alueella, kolme siistin näköistä ja hyväntuulista asiakasta saapuu autolle:

- Odotellaan vähän, sieltä on vielä pari tulossa.

Kun ilmoitin autossa olevan tilaa vain neljälle alkoi miesasiakkaan taholta hirveä mussutus ja valitus. Oli kuulemma pipo kireällä kun en "tilapäisesti" ota neljää aikuista muutenkin ahtaalle takapenkille.

- No otetaanpa sitten auton numero ylös ja tilataan toinen taksi!

No mikä ettei, ottakaa vain. Miten ajattelit valituksesi muotoilla, "mä en osaa laskea viiteen ja kuski ei suostu rikkomaan lakia ja auton sisustusta"? Se on kuitenkin fakta, että neljä aikuista henkilöauton takapenkillä rikkoo tai vähintään sotkee paikkoja kun jalat eivät mahdu niille kuuluvaan tilaan.

Onneksi seurueesta löytyi yksi fiksu (varmaan olisi löytynyt useampikin, mutta muut olivat jo poistuneet autolta), joka asianmukaisesti suoritti lähtömaksun kun tilasin kaapin paikalle.

----------------------------

Rakkaat ihmiset, jos seurueessa on enemmän kuin neljä matkustajaa niin mainitkaa siitä tilausta tehdessänne! Säästää aikaa ja rahaa sekä meidän kuskien hermoja.

14 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

monet asiakkaat eivät ymmärrä mitä tarkoittaa 1+4... =5hlö (no niin meitähän on viisi kyllä me mahdutaan)aggrrhh

Anonyymi kirjoitti...

Nuo tapaukset on sellaisia, mistä 95% ongelmat asiakkaiden kanssa tulee.
Kerran en suostunut ottamaan kuutta (!) asiakasta pikkuautoon, niin sain väitellä tovin asiakkaiden kanssa. Olisivat maksaneet sakot yms ja tavaratilaan sopii ja,ja,ja...
Lopulta lähdin tyhjin käsin pois kiisteltyäni (ja houkutellessani heitä ulos autosta) tästä asiasta känniääliöiden kanssa ja kuultuani uhkailua uran loppumisesta ja siitä, että minua koulutettaisiin tässä ja nyt urakalla ja olen täysi mulkku ja muuta mukavaa.
Kaippa tuo myös niiden ansiota jotka tuota harrastaa. Olen omin silmin nähnyt purettavan farkkuavesta 2 asiakasta takakontista! taisi kyydissä olla yhteensä seitsemän asiakasta jos oikein laskin. toivon tuollaisille kuskeille kovia sakkoja että tajuaisivat kuinka vaarantavat tuolla asiakkaiden hengen ja tekevät tuosta monelle asiakkaalle automaation, että pikkuautoon menee vaikka kuinka monta.

skandium kirjoitti...

Ymmärrän hyvin, ettet halua ottaa yli neljää kyytiin, liian ahdastahan siitä tulee. Korjaan kuitenkin yksityiskohdan: tilapäisen ylimiehityksen kieltävä lakimuutos tulee voimaan vasta vuoden 2008 alussa.

Valtioneuvoston asetus 289/2006: Henkilö- ja pakettiauton (M1- ja N1-luokka) muulla kuin etuistuimella saadaan 31 päivään joulukuuta 2007 kuljettaa tilapäisesti 30 prosenttia enemmän vähintään 3-vuotiaita istuvia matkustajia, kuin heillä on mahdollisuus käyttää turvavyötä tai muuta turvalaitetta.

tuurari kirjoitti...

Takapenkillä on kolmet vyöt ja tilapäisesti saa ottaa 30% enemmän. 3 x 130% = 3,9 eli neljää henkeä ei tuon tekstin perusteella saisi kuitenkaan ottaa?

Muutama poliisikin käsittääkseni lukee tätä blogia, joten voisikohan joku heistä tai muu lakia oikeasti tunteva ihminen (en tosin tunne skandiumin taustoja, joten voin saattaa itseni nyt todella noloon tilanteeseen) kertoa miten asia pilkulleen menee: saako takapenkille ottaa neljä vielä tänä vuonna (eli enkö osaa prosenttilaskua) vai salliiko asetus 289/2006 tilapäisen ylikuorman vain autoissa, joissa on enemmän kuin kolme istuinta muualla kuin eturivissä (eli tila-autot ja lisäpenkilliset farkut)?

Kyseinen pykälähän oli aiemmin (1257/1992) seuraavassa sanamuodossa, jossa selkeästi viitataan koko auton rekisteriin merkittyyn matkustajamäärään:

2. Henkilöautossa (M1-luokka) ja linjaliikenteeseen käytettävässä linja-autossa (M2- ja M3-luokka) saa kuitenkin rekisteriin merkityn matkustajamäärän kuljettaja mukaan lukien tilapäisesti ylittää 30 prosentilla. Henkilö- ja linja-autossa saa kuljettajan viereiselle istuimelle kuitenkin sijoittaa enintään rekisteriin merkityn määrän henkilöitä.

tuurari kirjoitti...

Nimimerkille "skandium" vielä:

Minun on pakko tarkentaa, että tuon äskeisen kommentin tarkoituksena ei ollut mitenkään mollata tai näpäyttää sinua vaikka se siltä voi vaikuttaakin. Kiitos siis lukuisista kommenteista ja jatketaan edelleenkin hyvässä hengessä!

Minulla on poikkeuksellisen kiihkeä suhde tiettyihin välimerkkeihin ja aina joskus se saa tällaisia ilmenemismuotoja - koettakaa kestää.

:)

HJEK kirjoitti...

No voin tietysti yrittää...Eli jos autossa on merkintä 1+4 KLIS (kuljettajan lisäksi): 4, KVIE (kujettajan vieressä): 1. voi "tilapäisesti" takapenkillä matkustaa yksi ylimääräinen. Lainausmerkeissä siksi, että esim. mökkimatkakin voidaan katsoa tilapäiseksi...

Eli jos ajat 1+4 autoa voit kuljettaa takapenkillä 3+ yhtä ylimääräistä, SEKÄ yhtä alle 12v. ...tai kolmea aikuista ja kahta alle 12 vuotiasta lasta. Kaksi alle 12v. lasketaan yhdeksi aikuiseksi.

Näin ainakin oli ennen. Ei ole tarvinnut (jaksanut) niin tarkkaan katsella taas pitkään aikaan:)
Joku liikenneryhmän tai lp:n puolen poliiseista pystyisi vastaamaan varmasti paremmin.

tuurari kirjoitti...

Höh. Ennen kuin myönnän olleeni väärässä odotan vielä toisen mielipiteen. :)

Mutta vaikka laki vielä sallisikin niin en aio ottaa enää neljää aikuista takapenkille jos syynä on vain tilaajan laskutaidottomuus...

Anonyymi kirjoitti...

Ne turvavyöt.Käyttöpakko myös taksin matkustajalla. Sieltä takapenkiltä löytyy kolmelle hengelle. Miten lie onko vastuu käytöstä asiakkaalla jos turvavyötä ei ole olemassa?

taikis kirjoitti...

Itse ajan tilataksia johon siis lisäkseni se 8 mahtuu. On tullut valitusta kun en ota yhdeksättä kyytiin... Missähä se asiakas sitte istuis, lattialla vai??

Pari kertaa on asiakas tehnyt laskuvirheen tilatessaan."En tajunnut kuskia laskea mukaan, meitähän on se yhdeksän.." Ilmoitan vaan että en ota kuin 8 ja sillä sipuli. noh, ovat sitte tilanneet henkilöauton. Turvallisuuskysymys se on, jos joutuu vetään liinat lukkoon, niin se lattialla istuja kyllä lentää nätisti ja sitä en halua.

skandium kirjoitti...

Tuurari: ei minkäänlaista ongelmaa kyseenalaistuksestasi, on vain hyvä, että vaadit väitteelleni kunnon perustelut! Taustastani voin myöntää, ettei minulla toistaiseksi ole mitään koulutusta lain lukemiseen. Onneksi yleensä yksittäisten lakipykälien tarkistamisesta selviää tiukalla keskittymisellä.

Hain kuitenkin opiskelemaan Helsingin oikikseen, joten aikeita asian korjaamiseksi on... Ensi vuonna saatan jopa päätyä hakemaan paikkakunnallesi opiskelemaan helpomman sisäänpääsyn vuoksi, jos ei nyt onnistu. Perjantaina saan tulokset. Saa nähdä, hankkisinko Rovaniemen taksiliitteen ja kokeilisin sivutoimista ammattiajoa myös siellä, jos lähtisin kauas pohjoiseen yliopistoon...

Tunnet näköjään vanhan määräyksen hyvin, joten sinänsä en pystynyt tarjoamaan juurikaan mitään uutta tietoa. Kuten sanot, ongelmana on juuri uuden asetuksen äärimmäisen epäselvä sanamuoto, joka jättää arvailujen varaan sen, mistä 30 prosenttia tulee laskea. Sinänsä vähämerkityksellistä asiaa on nyt puitu sen verran huolella, että lähetin aiheesta kysymyksen poliisille, jotta saadaan ajantasainen tieto. Vaarallistahan ylikuorma on joka tapauksessa, olipa sallittua tai ei. Se on joka tapauksessa muuttunut, ettei alle 12-vuotiaita lapsia saa enää laskea puolikkaiksi. Uudessa asetuksessa otetaan yhdenveroisina huomioon kaikki yli 3-vuotiaat.

Hjek:hän kertasi vain vanhaa tilannetta, joten hänen hyvin tiivistetystä esityksestään ei tähän asiaan ollut mitään apua. Kuten Hjek:n rivien välistä käy ilmi, niin vanhassa systeemissä alle 12-vuotiaiden lasten runsasta lastaamista rajoitti seuraava täsmennys: "Lasten ja muiden henkilöiden, kuljettaja mukaan luettuna, yhteenlaskettu lukumäärä ei kuitenkaan saa tilapäisestikään ylittää auton rekisteriin merkittyä henkilölukua enemmällä kuin 50 prosentilla."

Mitä muuten tarkoitit "poikkeuksellisen kiinteällä suhteellasi tiettyihin välimerkkeihin" ? Meni täysin ohi.

tuurari kirjoitti...

Tervetuloa Rovaniemelle, täällä on hieno yliopisto, vielä hienompi kaupunki ja enimmäkseen suorastaan valloittavia taksiasiakkaita.

Kiihkeä suhteeni tiettyihin välimerkkeihin viittaa taipumukseeni käytökseen, jota jotkut tahot (minä itse mukaan lukien) kutsuvat ilkeämielisesti "pilkun nussimiseksi".

Kiitos panoksestasi tämän epäselvyyden selvittämisessä, itsekin olin jo ottamassa virallisesti yhteyttä virkavaltaan mutta sinä ehdit ensin. Kerrothan sitten täälläkin mikä on Virallinen Totuus tästä asiasta?

Juristi kirjoitti...

Lain tulkinnan mukaan takapenkillä saa matkustaa yksi ylimääräinen henkilö tilapäisesti. Tilapäisyyttä ei ole missään määritelty, mutta esim. juuri muutaman kilometrin taksimatka ravintolasta kotiin on tilapäistä matkustamista.

skandium kirjoitti...

Kiitos kutsusta, mutta sain tänään hyväksymiskirjeen Helsingin yliopistolle, joten Rovaniemelle lähtö ei olekaan enää vaihtoehto! Kerron toki, kun saan poliisilta vastauksen.

Itsellänikin on taipumusta perinpohjaisuuteen, jota jotkuvat nimittävät halveksuvasti kuvaamallasi tavalla...

skandium kirjoitti...

Viestiketju on jo yli puoli vuotta vanha, mutta löysin sen vanhoja kirjoituksiasi lukiessani.

Koska lupasin ilmoittaa poliisin vastauksen, kommentoinpa vielä sen verran, etten koskaan saanut poliisilta vastausta asetuksen 289/2006 tulkinnasta.

Olin jo unohtanut edes kysyneeni sitä heiltä, mutta merkintäni blogiisi muistutti asiasta...

Nyttemmin tulkintaongelma on historiaa, koska vuoden 2008 alusta tilanne on ollut yksiselitteinen: vain niin monta matkustajaa, kuin istuimia ja turvavöitä löytyy.