lauantaina, kesäkuuta 16

Rattirasisti

Rotuvähemmistöön kuuluva nainen ja samalle suunnalle matkaava valtaväestöä edustava mies ovat päättäneet jakaa taksin aamuyön ruuhkassa. Asiakkaiden sopimuksesta suuntaamme ensin naisen osoitteeseen.

Matkan puolivälissä viereeni istuutunut nainen alkaa ehdottelemaan mittarin pysäyttämistä, mutta en suostu. Ehdotukset voimistuvat kehotuksiksi, jolloin vastaan kysymällä tekisikö hän itse töitä alennuksella jos joku ventovieras pyytäisi? Vastaukseksi saan epämääräistä selittelyä ja korostetun teennäisiä anteeksipyyntöjä. Sama kitinä jatkuu kuitenkin koko matkan ja lopulta en enää jaksa olla ystävällinen vaan sanon, että voin toki pysäyttää mittarin vaikka heti, mutta silloin pysähtyy myös auto. Saan kuulla olevani kusipää ja rasisti.

Mittari käy perille asti ja nainen maksaa kyydin "en enää ikinä aja tällä taksilla" -uhkausten ja perinteisten haistattelujen kera. Vaikka tämä illan suosikkiasiakkaani ei sitä pyydäkään, tulostan hänelle maksukuitin ja kerron, että kuitista löytyvien tietojen avulla hän voi halutessaan valittaa työnantajalleni tai välityskeskukseen rasistisesta ja muutenkin keskimääräistä kusipäisemmästä rattimiehestä. Onhan se kuitenkin melko törkeää syrjintää, etten suostu antamaan kolmanneksen alennusta kyytihinnasta vaikka asiakas sitä vaatii.

--------------------------------------------

Rodulla, syntyperällä tai seksuaalisella suuntautumisella ei kokemukseni mukaan ole selkeää korrelaatiota henkilön maksukyvyn ja käytöstapojen välillä - pahimmat konfliktitilanteet ovat syntyneet aina niiden "tavallisen näköisten" känniääliöiden kanssa, mutta samassa suhteessa rotu- ja seksuaalivähemmistöistäkin löytyy rahattomia, aggressiivisia ja muuten vain hankalia kuten oheinen esimerkkikin paljastaa. Tämänkään asiakkaan ihonväriin en ollut kiinnittänyt mitään huomiota ennen kuin ensimmäinen "rasisti"-kommentti tuli päin näköä...

Loppuhuomautuksena vielä, että vaikka taannoin kirjoitinkin hieman negatiiviseen sävyyn esim. eräästä lähentelevästä homoseksuaalista, niin arkistosta löytyy samansävyisiä mainintoja myös lähentelevistä heteroista - taksiasiakas ostaa käyttöönsä kuljetuspalvelun istuessaan taksiin, ja kuljetuspalvelun hintaan ei sisälly oikeus hipelöidä kuljettajaa oman mielensä mukaan. Isot pojathan kyllä kertovat kopilla rasvaisia juttuja luvallisesta hipelöinnistä ja vähän muustakin, mutta se aihepiiri karkaa vielä kauemmas tämän jutun ydinalueelta.

Tutuille tai muuten mukaville asiakkaille voin pysäyttää mittarin esimerkiksi sopivaan tasasummaan lähellä osoitetta, mutta jos "heitä kympillä" -jauhantaa kuuluu saa mittarikin jauhaa viimeiseen asti.

1 kommentti:

Ron kirjoitti...

Saakelin sika, rasisti! :D Tjoo, tuttua juttua.. jos joku "uhkaa" boikotoivansa kyseistä taksia koko loppuikänsä, kannattaa oikein kädestä pitäen kiittää tätä eloonjäämistaistelussa näinkin pitkälle selvinnyttä päästäisen jälkeläistä ja rohkaista myös pitämään lupauksensa.

Tuskin voisi vähempää haitata jos joka toinen kuukausi "menettää" yhden kyydin ja siitä hyvästä ei tarvitse kuunnella kaiken maailman persaukisten hamppien vikinöitä työpaikallaan.

Jaksamisia sinne, keep up the good work!