sunnuntaina, maaliskuuta 4

Pahinta opiskelussani

Arvaapa, mikä on kaikkein pahinta opiskelussa?

Ei paksut tenttikirjat ja lähestyvät deadlinet. Ei naurettavan pieni opintotuki ja siihen liittyvät tulorajat. Ei edes maksettujen opintotukien palautus.

Pahinta on määrämittainen kirjoitelma.

Jos teksti on liian lyhyt, ei ole noudatettu tehtävänantoa. Jos teksti on liian pitkä, opettaja (ainakin uhkaa) jättää ylimenevän osan lukematta. Kumpikin tapaus vaikuttaa erittäin negatiivisesti arvosanaan.

Pitäisi osata kirjoittaa juuri sopivan pituinen teksti, jossa käsitellään määrättyä aihetta riittävän monipuolisesti mutta kuitenkin napakasti. Jos tehtävänanto ei vaikuta mielenkiintoiselta ja ajatus ei kulje, on määrämitan saavuttaminen täyttä tuskaa ja johtaa lopulta vääjäämättä itsestäänselvyyksien mahdollisimman monisanaiseen pyörittelyyn. Kiinnostavan tehtävän kohdalla ongelmana on saada kaikki inspiraation vallassa tuotettu materiaali mahtumaan määrämittaan. Lukiossahan näistä ongelmista selvittiin fonttikokoa muuttamalla, mutta nykyään sekin on ennalta määrätty...

Osaisikohan määrämittaisten erikoismies M-15 auttaa?

Tällä hetkellä työn alla olevista viidestä työstä kahdessa on ongelmana tuo määrämittaan tiivistäminen. Tekstiä on yli 20 % liikaa, mutta opiskelijahan on tunnetusti niin rakastunut omaan tekstiinsä, ettei mitään raaskisi heittää pois. Ne ovat MINUN ajatuksiani, ja kyllähän jokainen omia ajatuksiaan pitää hienoina.

Kai tähän joskus oppii.

4 kommenttia:

muoriska kirjoitti...

Tuttu tunne.. ylioppilaskirjoituksissa jopa saksassa kävi siten että se 150 sanaa ei riittänyt. Järkiään ylitin 100-200 sanalla ..

Olisiko nyt sellainen poikaa, että referoit oman tekstisi..

Sedis kirjoitti...

Tai sitten ei opi.

tuurari kirjoitti...

Pikku tauon jälkeen alkaa näemmä huomaamaan paremmin ne irrelevantit mukanäppäryydet joita poistelemalla teksti lyhenee silmissä. Loistavaa.

Eiköhän tämä tästä...

...jos ei deadline hyppää silmille.

Helsingin Renki kirjoitti...

Josko joku kehittäisi suomenkielisen vastineen tästä. Linkin takana on post-moderni essee-generaattori. Klikkaa päivitystä ja aina tulee uusi essee: http://www.elsewhere.org/pomo