keskiviikkona, tammikuuta 17

Julkisuuden hampaissa

Selvennykseksi eiliseen merkintään, että Lapin Kansan toimittaja Katja Ruokamo oli ilmeisesti lukenut juttujani ja pohdiskeli Päiväkirja-palstallaan kuinka paljon nolottaisi jos kirjoittaisin kebabille haisevasta toimittajasta, joka yrittää maksaa kirjastokortilla. Tätä EI siis ole tapahtunut, kyseessä oli pelkkä hypoteettinen ajatusleikki. Ja vaikka olisikin, en varmasti kertoisi asiakkaan ammattia tai muita selkeästi yksilöiviä yksityiskohtia joista uhrin voi tunnistaa - kuten en ole tähänkään asti kertonut.

Tämän vuoksi minua hieman hämmästyttikin lukea mainitun lehden yleisönosastoa tänään. Nimimerkki 'Kokoaikainen' kysyi siellä, että tiedänkö taksikuskin tehtävään kuuluvasta vaitiolovelvollisuudesta. Kyllä tiedän ja pyrin sen mukaan elämään. Jos Kokoaikainen lukee blogiani tarkemmin, hän varmaankin järkevänä ihmisenä huomaa, että kuvailemani henkilöt eivät ole kenenkään ulkopuolisen (eivätkä aina edes asianosaisten itsensä) tunnistettavissa - siitä olen pitänyt huolen jättämällä kaikki nimet, ammatit ja tarkat tapahtumapaikat pimentoon ja tarvittaessa muuttelemalla yksityiskohtia. Muutamat lajitoverit voivat toisiaan bongailla, mutta mielestäni yksilönsuoja on kuitenkin vähintään riittävällä tasolla kun asiakkaiden nimiä ja osoitteita ei ole julkaistu.

Jos sinä, Kokoaikainen, edelleen epäilet tietoisuuttani työhön sisältyvistä velvollisuuksista ja kykyäni toimia niiden mukaisesti niin laita toki sähköpostia tai kommenttia ja keskustellaan asiasta enemmän. Tai tule vaikka kopilla juttelemaan kun taas ralliviikonloppuna käyn ajamassa pari vuoroa, kyllä minut siellä tiedetään.

8 kommenttia:

Helena kirjoitti...

Vaikuttaisi vähän siltä ettei ko kommentoija ole tekstejäsi vaivautunut lukemaan, vaan heitti mielipiteensä sen toimittajan jutun perusteella. Ainahan näitä riittää.

Kiitos vaan mukavista jutuista, tekstejäsi on hauska lukea :)

Anonyymi kirjoitti...

aina on olemassa joku joka valittaa (vaikka tekisit kaiken täydellisesti)

Anonyymi kirjoitti...

Juu ei sinun teksteistäsi erota, se myönnettäkööt, mutta sekin on yleistä tietoa että jos jotain tarttee tietää niin vastaus löytyy joko taksikuskilta tai portsarilta narikasta ( eli vastaavat stt:n tietotoimistoa.. ehkä joskus jopa supoa paremmin.)
Mutta ei yleistetä eihän. :)

tuurari kirjoitti...

Ei tietenkään yleistetä. Eihän kukaan sellaista tee... yleistyksiä siis.

Kyllähän tuolla yössä varsinkin vakiasiakkaat kyselevät monenlaisia asioita, mutta se on sitten kuljettajan (tai portsarin, baarimikon, kampaajan...) vastuulla miten kysymyksiin vastaa. "En tiedä" on melko usein paras vastaus.

Nykyään ihmisten yksityisyys on jo paljon paremmassa suojassa kun asiakkailla ei ole enää mahdollisuutta bongailla matkan aikana ulalta tuttujen osoitteita ja nimiä - mikä lisää vastuuta meille kuljettajille ettei niitä datalla tulevia osoitteita ja nimiä kerrota eteenpäin ilman erityistä syytä.

Ja se erityinen syy ei ole yhteisen tuttavan aviorikos.

Heidi kirjoitti...

Se Pikku Prinssin kirjoittaja, mikä Saint Excusemuaperry se nyt olikaan, oli postilentäjä ja sitä muut postilentäjät katselivat vähän pahasti ja karsastivat, kun se mokoma moukka meni ja kirjoitti postilentämisestä. Ei olisi saanut. Ja kuka nykypäivänä muistaisi jotain sen ajan urhoollisia ranskalaisia postilentäjiä ilman sitä Excuperryä?

tuurari kirjoitti...

Kiitokset Heidille, Helenalle ja anonyymeille kannustuksesta.

Täytyy kyllä sen verran puolustaa lajitovereita, että eivät he ainakaan yhtenä joukkona ole alkaneet karsastamaan minua sen jälkeen kun julkaisin tuon oman kuljettajanumeroni. Itse asiassa työtarjoukset ovat tainneet jopa lisääntyä, tiedä sitten johtuuko tästä paikallisjulkisuudesta vai jostain muusta...

Harmi vain ettei puoliakaan tarjotuista vuoroista pysty ajamaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa tyypilliseltä pienen paikan politiikalta.

Kirjoitettuun sanaan suhtaudutaan meillä muutenkin "vakavasti", eikä lajien tuntemus kuulu vielä oikein yleissivistykseen.

Vähän kaikki tekstit tupataan lukemaan yhtenä tunnelina, jonka päästä kaivetaan esiin vain enimmäkseen kirjoittajan sisuskaluja. - Jotka ovat tietysti niin mustat, niin mustat...:-)

Oletankin, että sinusta yritetäänkin vain ensin ottaa selvää, että mikäs mies sinä oikein olet (= vihollinen?).

Tyypillistä väärinlukemista tai sitten sitä, että pitää jotenkin sohaista, kun ei olla tällaistä vielä ennen täällä nähty.

Toimittajan vetäisyn ymmärrän, sai mehevän lauseen tekstiinsä.....

t. k.

Kafkakoski kirjoitti...

Älä huoli: Ei asiakkaitasi tosiaankaan voi teksteistäsi tunnistaa. Sinulla on kiva blogi: jatka samaa rataa vaan! Täältä Euroopan toiselta laidaltakin on mukava lueskella juttujasi.