maanantaina, tammikuuta 29

Erään vuoron anatomia

Krapulablogissa VT kirjoittaa fiktiivisestä viikostaan taksinkuljettajana. Hauskasti kirjoitettu teksti aiheutti minulle useita naurunpyrskähdyksiä; juuri tuollaisen kuvanhan työstä helposti saa lukemalla näitä alan blogeja... No minkälaista se taksin ajaminen sitten faktojen valossa on? Viikkoraporttia en jaksa tehdä (koska en aja kokonaisia viikkoja kuin kesäisin), mutta tässäpä vähän tilastotietoa eräästä viikonloppuyöstä.

Vuororaportin mukaan vedin kuljettajakortin klo 15.54 ja lopetuskoodin näppäilin mittariin varttia vaille seitsemän seuraavana aamuna. Lähtöjä tuolle ajalle on kirjautunut 41, joista hukka-ajoja (asiakasta ei siis koskaan löytynyt) tuli kolme ja lisäksi vielä yksi asiakas jäi velkaa. Kuljetin vuoron aikana arviolta n. 80 henkilöä eri puolille Rovaniemeä. Kilometrejä kertyi 495, joista pisin kyyti oli melkein 40 kilometriä ja lyhin noin 30 metriä. Yksi asiakas oli vähällä oksentaa autoon, yksi halusi matkata ajassa taaksepäin ja asioida edesmenneellä grillillä, tippiä antoi seitsemän ja alennusta annoin yhdelle kun en viitsinyt 35 sentin vuoksi ajaa takaisin kaupunkiin automaatille. Kiisseliä meni puoli tankkia ja kuljettajan kiduksiin painui kuppi kahvia, litra vettä sekä pikkumuki kevytcolaa Ajajan Koiran kyytipoikana eräällä huoltamolla, joten aamulla oli havaittavissa melkoisen voimakasta nälän tunnetta.

Kaiken kaikkiaan kohtuullisen kiireinen yö. Jos aina olisi tällaista niin näillä hommillahan pääsisi jopa rikastumaan, mutta valitettavasti näin vilkkaat yöt ovat poikkeuksia. Eikä noin pitkiä vuoroja kyllä jaksaisi jatkuvasti ajaakaan, mutta pakkohan asiakkaat on hoitaa kotiin vielä aamullakin jos niitä kyytiin on pyrkimässä. Silloin alkuaikoina saattoi joskus jäädä toviksi notkumaan tolpalle vielä vuoron jälkeen oman ahneuden vuoksi, mutta sittemmin on jo sen verran laiskistunut (vai viisastunut?), että siinä vaiheessa kun vuoro loppuu eikä avoimissa näy enää tilauksia ottaa suunnan kotiin ja laittaa päätteen kiinni.

3 kommenttia:

odysseus kirjoitti...

Olipa keikkaa kerrakseen ! Millainen oli 30 metrin kyyti ?

tuurari kirjoitti...

Olin ajelemassa keskustaa kohti vapaana kun erään pubin kulmalla pariskunta viittilöi pysähtymään. Rouva kertoi hieman tuohtuneena, että he olivat tilanneet auton kotiosoitteeseensa mutta sitä ei ollut näkynyt joten he tulivat väylän varteen aikomuksenaan napata taksi lennosta. Kun kysäisin asiaa ulalla, kolleega ilmoitti odotelleensa jo jonkin aikaa tilauksessa mainitun rapun edessä.

Koska asiakkaat olivat jo kyydissä niin kehotin toista autoa odottamaan vielä hetken ja siirsin asiakkaat hänen luokseen. Mittaria en ollut vielä pistänyt päälle enkä tuosta kadun ylityksestä olisi kehdannut rahaa edes pyytää, mutta "erityisen hyvästä palvelusta" ilahtunut mies työnsi kolme euroa kouraan... mikä on enemmän kuin provision mukainen osuuteni kyytihinnasta jos olisin vienyt heidät kaupunkiin radiohiljaisuudessa.

Kolleega kirjoitti...

No jaa itselläni lyhimmät on ollut 100m ja tilattu ihan sitä varten. Siis kadun yli tai rapusta toiseen.