lauantaina, joulukuuta 30

Hyvää uutta vuotta, Kela.

Kylläpä mieltä lämmittää kun tulorajat paukkuivat ja pääsin palauttamaan maksettuja opintotukia Kelalle. Onneksi osasin varautua etukäteen.

Opiskele ahkerasti, niin valmistut nopeasti! Tee töitä ahkerasti, niin pystyt elämään omavaraisesti! Tee kumpaakin ahkerasti, niin Kela kostaa!

En ole katkera, mutta kuitenkin...

Syömäraha

Mies ja nainen tulivat kyytiin tolpalta, miehellä grillin eväspussi mukanaan. Ensin mentiin naisen sanomaan osoitteeseen jonne mies ilmeisesti oli suunnitellut myös jäävänsä, mutta tosipaikan tullen naisen mieli muuttui ja mies jatkoikin matkaa kotiinsa. Matkalla juteltiin niitä näitä naisten nopeasti muuttuvista ajatuksista.

- Onkos sulla kuski muuten nälkä? Jos kelpaa niin saisit tuon toisen Skruuvmoolin, en mie kahta jaksa vetää ja aamulla se menis kuitenki suoraan roskiin. Se on aivan koskematon paketti.

Vuoro oli juuri loppumassa ja vähän nälkäkin oli niin mikä ettei, kaunis kiitos ja hyvää ruokahalua!

perjantaina, joulukuuta 29

Kalasäilykettä

Mitä liikkuu ihmisen päässä, kun kuuden hengen seurueelle tilataan henkilöauto?

Oikeasta vastauksesta palkitaan omakustanteisilla sillipurkilla, lunastettavissa lähimmästä elintarvikeliikkeestä käypää valuuttaa vastaan.

torstaina, joulukuuta 21

Takaovi

Mortti ja Vertti ovat viettäneet kosteaa keskiviikkoiltaa baarikierroksen merkeissä. Kotimatkan alkaessa taksin takapenkillä klo 4.30 Mortti saa kuningasidean:

- Hei Vertti, ei mennäkään teille. Mennään Pertille!

- Joo, mennään vain. Mie soitan sille että voidaanko tulla.

- Älä turhaan soita, mie tiän että sillä on takaovi aina auki!

Voi Pertti parkaa...

maanantaina, joulukuuta 18

Zitirnatsed evro, bazalsta!

Viimeaikoina kyydissä on istunut huomattavan paljon ulkomaalaisia asiakkaita, ainakin Italiasta, Britanniasta, Venäjältä, Espanjasta ja Belgiasta - kielten kirjo on siis ollut melkoinen. Brittien kanssa aina pärjää jos he vain malttavat puhua tarpeeksi rauhallisesti eivätkä kovin voimakkaasti murtaen, mutta italialaisilla tuntuu olevan keskimäärin melko heikko englannintaito, samoin venäläisturisteilla. Osittain jälkimmäisen vuoksi opiskelin syksyllä pari kurssia venäjän alkeita.

--------------------------------------------

Sunnuntaina oli ilmeisesti vaihto-oppilaiden vaihtopäivät, minun kyytiinkin osui kaksi kuormaa peräkkäin kotimaahansa lähtöä tekeviä vaihtareita. Hyvällä englannilla asiansa esittäneiden venäläistyttöjen ilme oli kyllä aidosti hämmästynyt kun mongersin rautatieasemalla kyydin hinnan heidän äidinkielellään:

- Oi, sinä puhut venäjää! [ja pari muuta ihastunutta lausetta joita en ehtinyt ymmärtää]

- Hyvin pienesti, minä opetella venäjä alkeet...

Ja siitä eteenpäin jatkettiinkin lontooksi.

Eipä noissa muutamassa fraasissa ole kehumista, mutta osaanpahan sentään pyytää maksun ja sanoa hei-hei pa-russki. Ja siihen se kyllä taitaa jäädäkin, kakkoskurssi meni uusintaan ja kolmosta en uskalla edes aloittaa sen infernaalisen kieliopin vuoksi.

--------------------------------------------

Yleisesti ottaen ulkomaalaiset asiakkaat ovat minun suosiossani: he eivät koskaan haasta riitaa, maksu hoituu aina kunnialla ja samalla pääsee harjoittelemaan kielillä puhumista. Tai ainakin niitä vakiolauseita; "Tämä on melko normaali lämpötila", "toivottavasti tulee lisää lunta", "me käytämme nastarenkaita" ja "olkaa kiltisti, lapset, Joulupukin tontuilla on valvontakameroita joka paikassa". Mutta jotain napistavaa turisteissakin: monet lapset konttaavat takapenkillä ja potkivat selkänojia joten kurajälkiä matkustamosta pitää siivota useita kertoja vuorossa...

lauantaina, joulukuuta 16

Onneksi aina ei tarvitse purnata.

Piiiitkästä aikaa olin perjantaiyön töissä, ja olipa mukavaa vastapainoa edelliselle vuorolle. Fiksuja asiakkaita jotka osasivat puhua muustakin kuin omasta myrkytystilastaan ja v***umaisista portsareista.

Lisää tällaista.

perjantaina, joulukuuta 15

"Mie haastan ne oikeuteen."

Torstaiyönä kuulee ja näkee kaikkea mielenkiintoista. On omituisia itsekseenpuhujia, kaljanhimoisia tyyppejä joilla on porttikielto joka paikkaan, kännisiä kylähulluja ja pienenä vähemmistönä tavallisia, mukavia asiakkaita. Keskimääräiset promilletkin tuntuvat olevan huomattavasti viikonloppuyötä korkeampia, eikä oikeastaan vaadi kovin monimutkaista päättelyä ymmärtääkseen miksi.

----------------------------------------------

Eräs asiakas alkoi spontaanisti (ja hyvin yksipuolisesti) jakamaan ajatuksiaan energiayhtiö Fortumin toiminnasta. Hänen mielestään mm. Fortumin sähköhinnoittelu ja johdon optiojärjestelyt ovat rikos ihmiskuntaa vastaan, muiden melko voimakkaiden samansuuntaisten kommenttien lisäksi.

Rikos ihmiskuntaa vastaan? Suhteellisen voimakas syytös, varsinkin kun otetaan huomioon ettei asiassa ole tapahtunut mitään lainvastaista - huonoa harkintaa ehkä sitäkin enemmän. Ainakaan minun oikeustajuni mukaan yhtiön avainhenkilöiden (yltiö)avokätinen palkitseminen ei ole rinnastettavissa juutalaisten kansanmurhaan tai tohtori Mengelen "lääketieteellisiin" kokeisiin.

Tällä herravihaa uhkuvalla miehellä oli siis joko hyvin omituinen huumori tai vakavasti puutteellinen suhteellisuudentaju, sillä ei tuontasoisen ideologian kehittäminen onnistu yhdessä illassa alkoholin(kaan) avulla. Onhan näitä maailmalle katkeroituneita "kaikki herrat pitäs tappaa" -tyyppejä nähty ennenkin, mutta aina se jaksaa ärsyttää tällaista porvarisikaa yhtä paljon. Kapitalismi vs. sosialismi -väittelyn alkuasetelma ei ehkä ole paras mahdollinen kun vastakkain ovat yötyöhön väsynyt kylteri ja päihtynyt kylähullu, joten koin parhaaksi säästää oman mielipiteenilmaukseni blogiin ja myötäillä asiakasta kyydin loppuun asti.

----------------------------------------------

Sosialismi, ja siitä vielä pidemmälle vietynä kommunismi, ovat ajatuksen tasolla hienoja aatteita mutta historia on osoittanut selvästi niiden huonon elinkelpoisuuden. Täydellisen vaihtoehdon puuttuessa täytyy tyytyä parhaaseen, ja ainakin tällä hetkellä kapitalistinen markkinatalous tuntuu toimivan suhteellisen tyydyttävästi yhteiskunnassamme.

lauantaina, joulukuuta 2

Turistikausi alkaa

Vesisade, loska, räntä, joulumatkailijat. Mikä ei sovi joukkoon?

Poimin lentoasemalta kyytiin brittiperheen, joka oli tullut neljäksi päiväksi Rovaniemelle katsomaan lunta, poroja ja Joulupukkia.

- Look, there's snow on the ground! Oh, isn't it wonderful! In Britain we hardly ever have any snow, just rainy days one after another during winter.

Kentän tietä lasketellessa toiveet olivat vielä korkealla, mutta pettymys oli suuri kertoessani heille keskustan olevan täynnä loskaa ja kuraa... Napapiirillä Pajakylän ympäristössä ja lentokentällä tänä aamuna satanut lumi säilyi onneksi maassa, mutta jokilaaksoon laskeutuessa näky on lohduton: lunta, tuota myyttistä Lapinmaan taikajauhetta, ei ole kuin likaisissa kasoissa tienreunoilla. Vieressäni istuvan perheenisän hätääntynyt kysely "varmasta lumipaikasta" kuvasti hyvin sitä kontrastia turistiesitteiden ja nykyhetken harmaan todellisuuden välillä.

- Well, I think there's gonna be lots of photos of Sandra with Santa, Sandra and reindeer, Sandra at hotel-room, and so on if the weather won't get any colder. We were hoping she could get to play in the snow this holiday...

Onneksi ylihuomisen sääennusteessa näkyy jo pieni lupaus lumisateesta. Ehkäpä heidän perhealbumiinsa saadaan sittenkin kuvia pikku-Sandrasta leikkimässä lumessa Napapiirillä vietetyllä lomamatkalla.

Rakkaat kanssaihmiset...

...käyttäkää niitä heijastimia myös keskustassa! Ja jos tuntuu että ei kehtaa laittaa heijastinta kun se näyttää hölmöltä, niin kannattaa mieluummin jäädä kotiin aikuistumaan siihen asti että hölmöltä näyttäminen lakkaa pelottamasta. Eikä heijastimen käyttäminen tee kenestäkään hölmön näköistä, päinvastoin! Niitä pimeitä kulkijoita on tosi vaikea nähdä liikenteessä nyt kun maa on (taas) musta eikä aurinkokaan nouse kunnolla ennen kevättä.

Ja sitten toinen asia, lähinnä rakkaille kanssa-autoilijoille suunnattuna: monestihan tapahtuu sellaista, että taksi on pysähtyneenä liikennevaloissa ja valojen vaihduttua vihreiksi lajitoverini laittaakin vilkun päälle ja yrittää päästä vaihtamaan kaistaa kääntyäkseen sittenkin toiseen suuntaan kuin mihin alkuperäisen kaistavalinnan perusteella oli menossa. Ei me sitä piruuttaan tehdä, ihan oikeasti! Esimerkki Rovaniemeltä, ainakin paikalliset ymmärtävät:
Olen pysähtynyt Valdemarin valoihin keskikaistalle keula kaupunkiin päin ja data tarjoaa kyytiä Mäkirannan suunnalta. Vaihtoehdot:
A) jatkan kaistani mukaisesti suoraan Jätkänkynttilän yli ja käännyn Valtakadun valoista takaisin, tai
B) laitan vilkun oikealle ja toivon jonkun ystävällisen sielun päästävän minut kääntyvien kaistalle jolloin asiakkaani (jolla voi olla vaikkapa kiire lentokentälle, nauttimaan alkoholia, synnyttämään, kirkkoon...) saa auton huomattavasti nopeammin kuin A:n toteutuessa.

Yleensä, oikeastaan lähes aina, vaihtoehto B toteutuu ja tästä joustavuudesta täytyykin kiittää paikallisia yksityisautoilijoita. Valtsun valot -skenaario olikin siis tarkoitettu pieneksi puolustukseksi niille jotka mahdollisesti ihmettelevät, että "eikö tuo taksi tiedä minne se on menossa kun pitää tuossa vielä alkaa kaistaa vaihtamaan?" Itse ainakin lukeuduin noihin ihmettelijöihin ennen kuin aloitin nämä hommat...