maanantaina, joulukuuta 18

Zitirnatsed evro, bazalsta!

Viimeaikoina kyydissä on istunut huomattavan paljon ulkomaalaisia asiakkaita, ainakin Italiasta, Britanniasta, Venäjältä, Espanjasta ja Belgiasta - kielten kirjo on siis ollut melkoinen. Brittien kanssa aina pärjää jos he vain malttavat puhua tarpeeksi rauhallisesti eivätkä kovin voimakkaasti murtaen, mutta italialaisilla tuntuu olevan keskimäärin melko heikko englannintaito, samoin venäläisturisteilla. Osittain jälkimmäisen vuoksi opiskelin syksyllä pari kurssia venäjän alkeita.

--------------------------------------------

Sunnuntaina oli ilmeisesti vaihto-oppilaiden vaihtopäivät, minun kyytiinkin osui kaksi kuormaa peräkkäin kotimaahansa lähtöä tekeviä vaihtareita. Hyvällä englannilla asiansa esittäneiden venäläistyttöjen ilme oli kyllä aidosti hämmästynyt kun mongersin rautatieasemalla kyydin hinnan heidän äidinkielellään:

- Oi, sinä puhut venäjää! [ja pari muuta ihastunutta lausetta joita en ehtinyt ymmärtää]

- Hyvin pienesti, minä opetella venäjä alkeet...

Ja siitä eteenpäin jatkettiinkin lontooksi.

Eipä noissa muutamassa fraasissa ole kehumista, mutta osaanpahan sentään pyytää maksun ja sanoa hei-hei pa-russki. Ja siihen se kyllä taitaa jäädäkin, kakkoskurssi meni uusintaan ja kolmosta en uskalla edes aloittaa sen infernaalisen kieliopin vuoksi.

--------------------------------------------

Yleisesti ottaen ulkomaalaiset asiakkaat ovat minun suosiossani: he eivät koskaan haasta riitaa, maksu hoituu aina kunnialla ja samalla pääsee harjoittelemaan kielillä puhumista. Tai ainakin niitä vakiolauseita; "Tämä on melko normaali lämpötila", "toivottavasti tulee lisää lunta", "me käytämme nastarenkaita" ja "olkaa kiltisti, lapset, Joulupukin tontuilla on valvontakameroita joka paikassa". Mutta jotain napistavaa turisteissakin: monet lapset konttaavat takapenkillä ja potkivat selkänojia joten kurajälkiä matkustamosta pitää siivota useita kertoja vuorossa...

2 kommenttia:

Joskus Roissa asunut kirjoitti...

Hienoa, että kävit kielikursseja ja rohkeasti käytät oppimaasi! Ihmisistä on aina mukavaa kuulla omaa kieltään vieraalla maalla.

Mukavaa joulusesonkia napapiirin tuntumaan!

sinhi kirjoitti...

Venäjän kielessä on jotain todella mielenkiintoista, mutta ei se minunkaan päähäni uponnut =) Usein (ainakin minulla) kielten opiskelussa pitää pitää taukoja, jolloin alitajunta sulattelee uutta kieltä. Tauon jälkeen jatko-opiskelu tuntuu mielekkäämmältä ja hieman helpommaltakin =)