perjantaina, joulukuuta 15

"Mie haastan ne oikeuteen."

Torstaiyönä kuulee ja näkee kaikkea mielenkiintoista. On omituisia itsekseenpuhujia, kaljanhimoisia tyyppejä joilla on porttikielto joka paikkaan, kännisiä kylähulluja ja pienenä vähemmistönä tavallisia, mukavia asiakkaita. Keskimääräiset promilletkin tuntuvat olevan huomattavasti viikonloppuyötä korkeampia, eikä oikeastaan vaadi kovin monimutkaista päättelyä ymmärtääkseen miksi.

----------------------------------------------

Eräs asiakas alkoi spontaanisti (ja hyvin yksipuolisesti) jakamaan ajatuksiaan energiayhtiö Fortumin toiminnasta. Hänen mielestään mm. Fortumin sähköhinnoittelu ja johdon optiojärjestelyt ovat rikos ihmiskuntaa vastaan, muiden melko voimakkaiden samansuuntaisten kommenttien lisäksi.

Rikos ihmiskuntaa vastaan? Suhteellisen voimakas syytös, varsinkin kun otetaan huomioon ettei asiassa ole tapahtunut mitään lainvastaista - huonoa harkintaa ehkä sitäkin enemmän. Ainakaan minun oikeustajuni mukaan yhtiön avainhenkilöiden (yltiö)avokätinen palkitseminen ei ole rinnastettavissa juutalaisten kansanmurhaan tai tohtori Mengelen "lääketieteellisiin" kokeisiin.

Tällä herravihaa uhkuvalla miehellä oli siis joko hyvin omituinen huumori tai vakavasti puutteellinen suhteellisuudentaju, sillä ei tuontasoisen ideologian kehittäminen onnistu yhdessä illassa alkoholin(kaan) avulla. Onhan näitä maailmalle katkeroituneita "kaikki herrat pitäs tappaa" -tyyppejä nähty ennenkin, mutta aina se jaksaa ärsyttää tällaista porvarisikaa yhtä paljon. Kapitalismi vs. sosialismi -väittelyn alkuasetelma ei ehkä ole paras mahdollinen kun vastakkain ovat yötyöhön väsynyt kylteri ja päihtynyt kylähullu, joten koin parhaaksi säästää oman mielipiteenilmaukseni blogiin ja myötäillä asiakasta kyydin loppuun asti.

----------------------------------------------

Sosialismi, ja siitä vielä pidemmälle vietynä kommunismi, ovat ajatuksen tasolla hienoja aatteita mutta historia on osoittanut selvästi niiden huonon elinkelpoisuuden. Täydellisen vaihtoehdon puuttuessa täytyy tyytyä parhaaseen, ja ainakin tällä hetkellä kapitalistinen markkinatalous tuntuu toimivan suhteellisen tyydyttävästi yhteiskunnassamme.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Selvisipä sitten tuurarinkin "oikea työ" ;) Itse kummassakin samassa hommassa vuodesta 2002. Ja vielä jatkuu...

-Maako-