keskiviikkona, heinäkuuta 5

Verovarojen väärinkäyttöä?

Taas on ollut SE päivä, jota moni odottaa: Kelan eläkkeet, avustukset ja tuet kolahtavat tilille alkukuusta. Valtaosa etuuksien saajista käyttää rahat siihen mihin ne on tarkoitettukin, eli jokapäiväiseen elämiseen ja laskujen maksamiseen, mutta sitten on tämä yksi kansanryhmä joka ei ole kahteen viikkoon köyhä eikä kipeä ja rahojen loputtua loppukuukausi kuijotellaan kavereiden vipeillä tai nälissään.

Työmaalla sen huomaa tiettyihin osoitteisiin tulevina tilauksina: vahvasti humalaista asiakasta / asiakasjoukkoa pitää odotella pitkä tovi, haju on kamala ja verbaalinen ulosanti vieläkin etovampaa kun retostellaan että "kyllä mulla on varaa maksaa!", muista retostelun aiheista puhumattakaan. Pikkurikollisia, alkoholisteja, kaikkia näitä meidän suosikkiasiakkaita. Matka on yleensä Alkon ja/tai tupakanostopaikan kautta toiselle puolelle kaupunkia samantasoiseen osoitteeseen, matkatavaroina mäyräkoira ja muovipussillinen sekalaisia juomia. Välillä saatetaan pysähtyä tien varteen ihan vain siksi, että jollakin matkustajista tekee mieli polttaa tupakat ja istuskella hetki ulkona! Taksinkuljettajana minä en valita, jos kyyti maksetaan niin kyllähän minulle passaa näinä hiljaisina kesäpäivinä istua parkissakin mittari päällä, mutta veronmaksajana minua suoraan sanottuna ottaa päähän.

Onkohan Kansaneläkelaitos tarkoittanut nämä tuet siihen, että kaikki rahat ryypätään ja ajellaan taksissa samalla viikolla kun ne tipahtavat tilille? Ei varmasti. Onko se kenenkään etu? Vielä vähemmän. Rahojen loppuminen ajaa viinahuuruiset syrjäytyneet epätoivoisiin ja järjettömiin tekoihin, näitä juttujahan luemme lehdistä jatkuvasti. Ja kuka maksaa? No valtio tietenkin kun syyllisillä ei ole varaa. Sairaalakuluja, vankilapalveluita, vahingonkorvauksia, hautajaisia... You name it, they do it.

Mikä sitten olisi vaihtoehto? No esimerkiksi avustuksien maksaminen tositteita vastaan näille tunnetuille ihmisryhmille. Loukkaisiko se yksilönvapautta? No aivan varmasti, mutta loukkaa sekin että nämä tyypit saavat vetää viikon viinaa ja sitten tappaa jonkun viattoman lähtemällä kännissä auton rattiin tai tekemällä jotain muuta yhtä fiksua. Tiedän, on naiivia kuvitella että Kelalla olisi resursseja alkaa syynäämään kenenkään menoja, mutta joskus vain ihmetyttää kun opiskelijat elävät köyhyysrajan alapuolella ja näille pikkurikollisille ja tapajuopoille syydetään viinarahaa vuodesta toiseen - näille, jotka eivät edes yritä päästä omavaraisiksi ja hyödyttää yhteiskuntaa omalla panoksellaan.

------------------

Huh huh, kylläpä helpotti kun pääsi avautumaan.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kylläpäs oli kiva lueskella vanhan kotopaikan "kuulumisia" :D

Kaikki jaksoin kerralla, tylsää ei kerenny tulla.

-vuoden välein paikkakunnalla taksia käyttävä-

Anonyymi kirjoitti...

Jos alettaisiin syynäämään mihin ihmiset tukensa käyttävät, niin se aiheuttaisi kohtuuttomia(?) hankaluuksia meille suurimmalle osalle tukien saajista, siis meille, jotka käytetään ne normaalielämiseen. Se, että joutuisimme säästämään, erittelemään ja lähettämään kaikki kuittimme. Ei jösses, se olisi nöyryyttävää ja inhottavaa.

Kunnialliselle kansalaiselle (joka saa tukia vain siksi että asumis- yms menot ovat suuria ja palkka pieni tai töitä ei heru kun on yli 35-vuotias ja nainen) on inhottavaa tulla rangaistuksi ääliökansalaisten vuoksi. Johan meitä jo valmiiksi nöyryytetään ja kyykytetään siksi että _jotkut_ yksilöt käyttäytyvät huonosti.

Pitäisi minunkin hävetä, kun saan asumistukea, mutta kuitenkin lapseni käy maksullisessa harrastuksessa, tuhlaan kesällä jäätelökiskajäätelöön ja ostan kerran pari vuodessa pullon viiniä. Minun pitäisi koko vuoden syödä hernesoppaa ja kaalilaatikkoa ja juoda maitoa, koska olen köyhä. Ja meidän pitäisi asua halvemmassa asunnossa kaupungin itälaidalla ja lapsen pitäisi käydä jossain sosiaalitoimen järjestämissä harrastuksissa. Koska sellaisille kunnon kansalaisillehan tuet on tarkoitettu, ei niille jotka ostaa joskus aurinkokuivattuja tomaatteja salaatin sekaan.

Aina saa kärsiä ja hävetä.

Anonyymi kirjoitti...

Homma vois toimia jos raha menis suoraan kauppaan tai vuokranantajalle. Luonareina tms.

tuurari kirjoitti...

PIIP!

Nyt puhalletaan peli poikki. En missään nimessä tarkoittanut, että kaikkien "köyhien" menoja pitäisi alkaa syynäämään tai ettei Kelan tukiaisia saava saisi käyttää rahaa mihinkään "ei välttämättömään" - pointtini oli se, että onko oikein, että näille tunnetuille alkoholisteille ja pikkurikollisille maksetaan juopottelusta vuodesta toiseen! Esimerkiksi rikosrekisteri olisi aika hyvä kriteeri tarkemmille tutkimuksille ja mahdollisesti ostokortteihin siirtymiselle. Kaikilla "köyhillä" ei varmasti ole rikosrekisteriä.

Saan minäkin opintotukea osan vuodesta ja tiedän kyllä hyvin mitä se lappujen täyttely, muiden tulojen laskeminen ja tukien takaisinmaksaminen on jo tällä hetkellä. Sitä enemmän minua pänniikin tapa, jolla rahaa syydetään tälle pienelle mutta näkyvälle ryhmälle.

chess kirjoitti...

Joku joskus ehdotti, että heille myönnettäisiin luottorajallinen kortti. Jos eritttelyssä näkyisi ALKO:n tai vaikkapa Lähikuppila Ö:n maksuja niin se vähennettäisiin seuraavasta tuesta. Toki tätäkin tietenkin kierrettäisiin, vaikka kaveriporukassa, mutta ainakin viesti tulisi selväksi. Ja tietenkin pullo silloin tällöin sallittaisiin ;)

nimim. myöskin nauttinut opintotukea, ja -lainaa ;)

Mikael kirjoitti...

Eiköhän parempi ratkaisu olisi järkevämpi aloholipolitiikka ja erilaisten mielenterveyspalveluiden kehittäminen. Kuin myös työttömyystoimiston kehittäminen.

Isoveli valvoo ei oikein ole ikinä toiminut.

tuurari kirjoitti...

Mikael on oikeassa. Alkoholipolitiikan järkevöittäminen (viinaveron lasku oli varsinainen älynväläys!) olisi ensimmäinen askel, ja kyllähän siitä jo puhutaankin - sanoista tekoihin tosin on tunnetusti pitkä matka.

Muihin mainitsemiisi toimiin vaadittaisiin niitä verovaroja, joita toki voisi ohjata suoraan alkoholiveron nostamisen tuomista lisätuloista... tiedä sitten kuinka paljon hinnan nousu vaikuttaa käyttöön ja näin ollen verotuloihin. Mutta siinäpä olisi valtion ekonomisteille ja analyytikoille tutkittavaa, minulla ei ammattitaito ja resurssit siihen riitä.

Anonyymi kirjoitti...

Riittäis varmaan myös, jos noita tukia makseltais osissa eikä kerralla kaikkea? Ei tarvis mennä sossun luukulle tukien loppumisen jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Se vaan ihmetyttää, että niissä maissa missä ei ole alkoholipolitiikkaa ei ole myöskään alkoholiongelmia... Olut- ja viinivero alas, viinavero ylös. Sitten vasta kun suomalaiset osaa juoda miedompia, lasketaan viinaveroakin.