perjantaina, kesäkuuta 23

Hintavertailua

Niko kommentoi edelliseen kirjoitukseeni liittyen taksin hinnoista ja hinnan muodostumisesta, sohaisten samalla kuumaa taksiluvathetivapaiksi-perunaa. Nikon kirjoitus oli asiallinen enkä ole siitä provosoitunut, mutta teinpä kuitenkin uteliaisuuttani suppean hintavertailun suomalaisesta ja ruotsalaisesta taksista; länsinaapurissahan on tietääkseni käytössä vapaa hintakilpailu ja elintaso yleisesti ottaen hyvin lähellä omaamme. Vertailussa 10 km matka joka kestää 15 minuuttia, 2 matkustajaa arkipäivänä.

Esimerkki 1, Taxi Stockholm: lähtömaksu 4,50€ + ajoaikamaksu 1/4 x 32,30€/h + ajomatkamaksu 10 x 0,85€/km = ~21€

Esimerkki 2, suomalainen taksi 3.7. voimaantulevilla hinnoilla: lähtömaksu 4,50€ + ajomatkamaksu 10 x 1,16€/km = ~16€

Taxi Stockholm oli ensimmäinen joka tuli netissä vastaan, joten joku varmasti tarjoaa kyytiä halvemmallakin. Mutta kysymykseen "laskeeko vapaa kilpailu taksien hintoja?" vastaus on nähtävästi "ei välttämättä". Liikenteen kulurakenne ei kuitenkaan muutu mihinkään vaikka kilpailu olisi kuinka vapaata, joten hinnat tuskin tulevat putoamaan kovin radikaalisti ilman esim. valtiovallan tukiaisia (joita tuskin tullaan näkemään).

Tämä on siis vain yksinkertaisen rengin yksinkertaista ajattelua, korjatkaa jos olen väärässä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näin kuluttajan kannalta toinen tärkeä asia on saatavuus - esim. Tukholmassa olen kyllä lötänyt taksin keskellä (pe/la)-yötäkin sen suuremmitta vaikeuksia, kun taas Helsingissä...

chess kirjoitti...

anonyymin kommentti on taas yksi niistä joihin ei edes jaksa enää hermostua... Vai mitenkähän herra anonyymi takaa töitä (ja näin ollen rahaa), jos taksikanta määräytyisi pe/la -yön kysynnän mukaan?

Niko kirjoitti...

Kiitokset kommenteista. Vastasin tähän merkintään ja blogissani esittämiisi kommentteihin oman merkintäni keskustelussa.

Anonyymi kirjoitti...

Kohtuutonta vertailla Tukholman ja Rovaniemen hintatasoa. Kaupunkien koko ja elinkustannukset ovat kaukana toisistaan.
Ei edes Helsingin ja Tukholman välisten vertailujen tekeminen välttämättä ole mielekästä, johtuen mittakaava ja taso eroista. Jos kansainvälistä vertailua haluaa tehdä, niin Rovaniemi-Luulaja astelma olisi perustellumpi.

tuurari kirjoitti...

No otetaan yleisön pyynnöstä vielä Taxi Luleå (http://www.luleataxi.se/) mukaan hintavertailuun, kyseessä siis sama matka kuin edellisissä:

lähtömaksu 4,20€ + ajoaikamaksu 1/4 x 43€/h + ajomatkamaksu 10 x 1,18€/km = ~26,75€

Rollon arkipäivässä mennään kymmenkunta euroa halvemmalla.